Истинската теория на себепознанието пита “Кой съм аз, а не “Как да

...
Истинската теория на себепознанието пита “Кой съм аз, а не “Как да
Коментари Харесай

Спекулантите в астрологията давали съвети за щяло и нещяло - например кога да се роди бебето

Истинската теория на себепознанието пита “Кой съм аз ”, а не “Как да пребивавам по-добре ”
Стилиян Иванов показва в поредност античното обучение асеман (себепознание посредством неспекулативна астрология), което той е систематизирал. В предходния брой създателят изяснява за какво Орфей е бил именуван “баща на астрологията ”.

Стана ясна връзката сред хилядолетните човешки опити да опознаем себе си, вглеждайки се в небосвода, който е проекция на вътрешната ни галактика - асеман, и орфизма, който пръв на европейска земя заговаря за безсмъртието на душата и задачата ѝ да се учи, прераждайки се от живот в живот. Тук се крие и отговорът на въпроса за какво семинарите по асеман се организират точно в местността Ливитра - на брега на Бяло море, в подножието на планината Олимп.

Знаем, че няма никакво подозрение по отношение на тракийския генезис на Орфей и надлежно, че рожденото му място е земята на Тракия. Но по отношение на това къде е заровен един от най-великите учители в човешката история, има доста догатки, като най-убедителното е изказванието на римския историк Павзаний. Той написа, че гробът на Орфей се намирал до град Ливитра под планината Олимп

Там имало монумент, отдаден на Орфей - колона, върху която стояла каменна урна с похлупак, съдържаща костите на артиста. Всъщност точно от историка Павзаний разбираме, че мощите на Орфей не били положени в земята, а били оставени за поклонение върху високата колона - изложени на въздуха и слънцето, напразно и снеговете, по-близо до хората, до живия свят. Идеята била гробът да е наличен за посещаване от поклонниците, вярващи в своя маг и преподавател, като самобитен монумент, привличащ погледите отдалеко.

И тук е значителната връзка с учението асеман: въпреки урната да се огрявала през целия ден от слънчевите лъчи, костите на Орфей не се докосвали от светлината, тъй като били затворени под капак - илюстрация на слънчево-подземната същина на орфизма, чийто притежател е самият Орфей. Неговото постоянно жилище не е нито на небето, нито на земята, а сред тях.

В допълнение ще кажа, че Александър Македонски и учителят му Аристотел отдавали респект на Орфей не другаде, а тъкмо в Ливитра, за което място постоянно се е твърдяло, че съхранява освен тленните остатъци на артиста преподавател, само че и неговия дух. Именно тук великият военачалник научил по какъв начин да покори света, смесвайки познанието на Изтока и Запада, трансформирайки човешката цивилизация в това, което сме през днешния ден.

И преди да продължа с конкретиката на себепознанието асеман, би трябвало да дам и образец, който сочи по какъв начин знанието за небесните тела освен може да спомогне за сливане на човечеството и за екзистенциално осъзнаване, само че може да бъде накриво до уродливи размери.

Палмира е градът оазис на Леванта, Източното Средиземноморие, Плодородният полумесец. По сходство на другите градове, приели и популяризирали знанието на асеман в древността, той е упоменат в архивите на царство Мари още през III хиляди прочие Хр.

Акцент в градския пейзаж е храмовият комплекс на бога Баал - господаря на небето. Баал е античен финикийски господ, основният господ, господарят. В негова чест като жертвени блага се принасяли хора посредством изгаряне, живи!

Култът към Баал е необятно публикуван в античния свят и доближава до Картаген, където наедно с доста други финикийски градове, които почитали Баал, са разкрити огромни гробници, съдържащи теракотени урни с прахуляк и кости на невръстни деца.

Залата на храма на Баал в Палмира е била осветена в 32 година сл. Хр., само че мястото е било употребявано за религиозни цели още 2300 години преди този момент. Залата има две фокусни точки с две светилища за поклонение. Първата ниша съдържала статуята на Баал, а по-късно, през арабския интервал, е била употребена като джамия. Втората ниша показва троичността на боговете посредством представянето на Баал и две палмирски божества, свързани с него - Слънцето (Ярхибол) и Луната (Аглибол). Таванът на нишата е от цялостен камък с изображения на седемте планетни божества, обградени от зодиака

На издълбания корниз на трегера ясно се вижда орел с разперените крила. Това е Баал, контролиращ придвижването на небесата.

Тук ясно се вижда въздействието на познанието за небесните тела - асеман, което, принизено до вяра и обред, се изкривява в степен на човешки жертвоприношения, по сходство на част от елинските “астролози ”, които сякаш трансформирайки астрологията в просвета посредством спекулативните си астротълкувания, принасят в жерта човешкия дух и душа, насочвайки ги в неправилните пътища на земните им проявления.

Асеман в истинския си вид, основан през хилядолетията, записан от месопотамците и съхранен от персите, дава отговор на най-важния въпрос за всеки човек: “Кой съм аз? ”.

Гръцкият вид, през днешния ден необятно публикуван на Запад, е изличил загатна за същинската връзка сред Небето и Човека и спекулативно пробва да отговори на въпроса: “Как по-добре да пребивавам тук и в този момент? ”.

Това са две диаметрално противоположни питания, като предпочитаното търсене на отговора на второто отклонява индивида от пътя му, поставяйки на тестване духа и душата. Асеман е себепознание, обвързвано с концепцията за прераждането на душата, която посредством многочислени превъплъщения се усъвършенства, с цел да стигне до осъзнаването на смисъла на своето битие. В този ред на мисли асеман е преподавател по величие.

Астрологията:

- пробва да допусна, предугади, предскаже какво, по кое време и по какъв начин ще се случи;

- препоръчва действие или бездействие в избрани интервали от живота ни съобразно ретроградността, аспектите и позициите на планетите и съзвездията;

- спекулантите в “астрологията ” отиват и по-далеч, давайки препоръки за щяло и нещяло: от това по кое време да вземем за пример да се роди бебето до това по кое време е уместно да се напием…

Асеман утвърждава, че персоналното ни благополучие и добруването на всички живи същества се корени в:

- ОСЪЗНАВАНЕ на характерността ни посредством наблюдаване и проучване на персоналните ни реакции - физически, прочувствени, мисловни и духовни; персоналната ни небесна карта; потиснатите и изразените интереси;

- ПРИЕМАНЕ на това, което сме осъзнали;

- ИЗРАЗЯВАНЕ, отстояване, преживяване на това, което сме, а не на това, което “другите ” чакат от нас!

(Следва)

* Стилиян Иванов е създател и режисьор на 59 документални кино лентата за историята, културата, философията и вярванията на човечеството. Води семинари по “Астрология на себепознанието ” у нас в Центъра по себепознание “Орфей ” и зад граница.

В поредност от публикации той среща читателите на с теорията си за себепознанието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР